Pridružite se nam:
Iskalnik:
 

Parkirnina

Datum objave: 10-05-2011

Pozdravljeni,

naj se predstavim, prihajam iz Dolenjske in vsak dan se vozim na delo v Ljubljano. Od tu pa moji problemi, za katere mislim da pestijo vse dnevne migrante v Ljubljano in druga mesta in tudi same meščane.

Gre namreč za parkiranje oz. za pobiranje parkirnin, kot je običajno v Ljubljani.

Naj vam opišem stanje oz. postopek kako zadeva poteka:

  1. občan parkira avto, kupi parkirni listič na parkomatu.
  2. parkiranje je poteklo in avto je parkiran brez veljavnega parkirnega lističa (razlogov je več, občan lahko listka sploh ni kupil, ali je potekel ali pa je parkiral že takrat, ko lističe sploh še ne prodajajo).
  3. naokoli pride uslužbenec podjetja ljubljanske parkirišča in tržnice ali pa njihov honorarni študent in z mobitelom slika avto in na avtu pusti obvestilo o tem, da nameravajo o neplačilu občinske takse za parkiranje, kot oškodovanec obvestiti Mestno redarstvo.
  4. občan od mestnega redarstva dobi obvestilo občanu, sedaj kršitelju, da je proti njemu na predlog oškodovanca (50 čl ZP-1) sprožen postopek zaradi kršenja zakona ZVCP-1 (kršitev cestno prometne signalizacije 5.ods. 116.čl. ZVCP-1 ) in ga pozove, da se izjavi o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška. Pripet je tudi plačilni nalog za polovično plačilo globe.
  5. nato občan (če seveda globe ne poravna) dobi odločbo o prekršku z malo bolj obširno razlago brez vsebine in z grožnjo po uklonilnem zaporu.
  6. potem pa sledi dopis sodnika za prekrške po uklonilnem zaporu, nakar vsak normalen občan plača globo.

Sistem je seveda zelo domišljen in omogoča učinkovito polnjenje mestnega proračuna. Ampak ne s pobiranjem parkirnine, ampak je sistem predvsem naravnan na pobiranje kazni neplačnikom, saj kot rečeno je sistem za uporabnika povsem neživljenski in uporabnika sili k neplačilu, saj lističi hitro potečejo ali pa jih npr zjutraj sploh ni mogoče kupiti.

V tem postopku so tako sporne naslednje zadeve:

A. Mestni redar, kot pooblaščena uradna oseba, nikoli ne naredi ogleda kraja domnevnega prekrška, ampak vedno slepo verjame nekemu komunalcu ali študentu in njegovim slikam. Če bi postopek vodil policist se kaj takega nikoli ne bi zgodilo. Prekrškovni organ bi po mojem moral .

B. Mestni redar, kot pooblaščena uradna oseba, glede na obvestilo o neplačilu parkirnine sproži postopek o kršitvi prometnih predpisov (tukaj se mi zdi sporna nepovezava med zahtevo in rezultatom. Saj jaz, če pred organom sprožim nek postopek, npr. izdajo osebne izkaznice, je rezultat enak zahtevku ali pa je zadeva zavrnjena, tj. dobim osebno izkaznico, ali pa mi zahtevo zavrnejo, v nobenem primeru pa ne bom z zahtevo za osebno dobil potnega lista). Primerjava je mogoče malo smešna, vendar želim pokazati, da je komunalec - oškodovanec in sodnik - mestno redarstvo poslovno, kapitalsko in lastniško praktično ista oseba, kar privede do tega da cel postopek poteka usklajeno z ignoriranjem občanov. Redarstvo bi moralo biti v tem primeru izločeno.

C. Mestno redarstvo se poslužuje zelo konkretnih groženj z uklonilnim zaporom in to kljub temu, da je za zadevo izdan plačilni nalog (točka 4). Običajno sodnik za prekrške sledi navodilu redarstva in slepo ponovi grožnjo z zaporom. Uklonilni zapor pa je dejasnko po 2. ods. 19. čl. ZP-1 prepovedan, če je bil za zadevo izdan plačilni nalog. Z omembo uklonilnega zapora namenoma ustrahujejo državljane, prepoved odredbe zapora pa gladko spregledajo.

D. Bližnje fotografiranje tuje lastnine (notranjosti avtomobila) in pripenjanje predmetov na avtomobile je najbrž s strani nepooblaščenih oseb prepovedano. Postopek bi najbrž lahko opravil pooblaščeni mestni redar, vendar se tej gospodi ne hodi po terenu. raej so v pisarni in pišejo plačilne naloge.

Prosil bi za kako vašo podobno akcijo kot v primeru električne energije, saj je tudi tukaj kršenje zakonodaje masovno, zelo premišljeno, sistematično in z nezakonito grožnjo po zaporu po nepotrebnem ustrahujejo ljudi.

Zanjo se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

Zadnja dodana pisma

Ogled arhiva vseh pisem državljank in državljanov Republike Slovenije >>

Zadnje dodane novice

Ogled arhiva vseh novic >>
© 2011 Društvo za pravno državo - Vse pravice pridržane